Je bent nu op de pagina: 'I-plan Volksgezondheid, Welzijn en Sport'. Schermlezerinformatie: geen bijzonderheden op deze pagina.

I-plan Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het Informatieplan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft inzicht in de doelstellingen op het gebied van digitalisering en informatisering voor de periode van 2024-2038.  

VWS werkt aan een gezond, fit en veerkrachtig Nederland door zich in te zetten voor goede, betaalbare, duurzame zorg en ondersteuning. Je moet op ons kunnen vertrouwen, wat de situatie ook is. We stimuleren een gezonde levensstijl, voldoende beweging en goede voeding. Het realiseren van deze missie van vraagt om een goede informatievoorziening. 

De belangrijkste punten uit het Informatieplan 

Hieronder geven we in het kort de belangrijkste actiepunten weer. Dit zijn initiatieven op het gebied van digitalisering en informatievoorziening, onderverdeeld in de buiten- en binnenkant, ofwel zorgdomein als het VWS-concern.  Meer weten? Download het volledige Informatieplan VWSs onderaan deze pagina.   

Buitenkant

Initiatieven van VWS op het gebied van digitalisering en informatievoorziening zijn gericht op het zorgdomein. Om invulling te kunnen geven aan de juiste informatie op de juiste plek en op het juiste moment, zal VWS zich richten op de volgende prioriteiten: 

  • Elektronische gegevensuitwisseling stimuleren tussen patiënt en zorgverlener(s) 

  • Secundair gebruik van data uitvoeren  

  • Veilige digitale toegang tot de zorg ondersteunen 

  • Passende inzet van AI in de zorg ondersteunen en invoeren 

  • Cybersecurity en bewustwording hiervan in de zorg uitbreiden, doorontwikkelen en implementeren  

  • Infectieziektebestrijding en toekomstige pandemieën  

Binnenkant 

Initiatieven van VWS op het gebied van digitalisering en informatievoorziening zijn gericht op het VWS-concern. VWS zet in op transparantie van de informatiehuishouding en de toegankelijkheid van informatie. Daartoe moet VWS de eigen digitale systemen en processen goed hebben ingericht en moeten medewerkers beschikken over de nodige digitale kennis, vaardigheden en de juiste tools. De prioriteiten zijn: 

  • Digitale kennis, vaardigheden en inzicht op orde brengen en uitbreiden 

  • Slimme tools inzetten, voor onder andere het versterken van cybersecurity