Je bent nu op de pagina: 'I-plan Onderwijs, Cultuur en Wetenschap'. Schermlezerinformatie: geen bijzonderheden op deze pagina.

I-plan Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Het I-plan (2023-2028) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen en plannen op het gebied van ICT en digitalisering en de opgave voor het ministerie. 

De belangrijkste punten uit het I-plan 

Hieronder worden de doelen van het I-plan besproken. Voor het realiseren van deze doelen is samenwerking nodig. OCW gebruikt het I-plan om deze samenwerking te versterken. Meer weten? Download het volledige I-plan onderaan deze pagina.  

  • Voldoende niveau informatieveiligheid 
    Alle (onderwijs)instellingen moeten goed beschermd zijn tegen eventuele cyberaanvallen. We willen natuurlijk niet dat een school door een cyberaanval niet meer bekostigd kan worden, een leraar zijn of haar salaris niet meer krijgt of een student zijn of haar financiering niet meer ontvangt. Ook willen we dat de informatie van OCW altijd betrouwbaar is. Deze zogenoemde informatieveiligheid, moet altijd op niveau zijn. Dit geldt ook voor (het beschermen van) privacy. Daar waar bijvoorbeeld leveranciers onvoldoende aandacht besteden aan privacy, kan ingrijpen vanuit de overheid noodzakelijk zijn. 

  • Openheid en transparantie 
    Openheid en transparantie zijn al jarenlang een prioriteit. Openheid is heel belangrijk als het gaat om meer doen met data. Sinds de invoering van de Wet openbare overheid (Woo) en de aankondigingen naar aanleiding van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen (POK) stellen we hogere eisen aan transparantie. 

  • Meer waarde creëren met data 
    Als we meer doen met data, kunnen we de dienstverlening verbeteren en een bijdrage leveren aan openheid, transparantie en het oplossen van maatschappelijke problemen. Daarvoor moeten we beter worden in het analyseren, delen, combineren en ontsluiten van data. Door de bijbehorende risico’s in te zien en maatregelen te treffen om deze risico’s te beperken, waarborgen we de privacy en veiligheid en voorkomen we ongewenst gebruik van algoritmen.  

  • Verantwoord omgaan met nieuwe technologieën 
    De ontwikkelingen in de digitale technologie gaan snel. Dit biedt kansen om onder andere de dienstverlening te verbeteren. Het is wel noodzakelijk om verantwoord om te gaan met deze nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie. Eerst verkennen we wat de meerwaarde is en wat de eventuele risico’s zijn, daarna gaan we er pas mee aan de slag. Ook na het experimenteren moet hard gewerkt worden aan de invoering van een nieuwe technologie.