I-plan Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Aanleiding
Jaarlijks biedt elke minister een Informatieplan aan aan de Tweede Kamer over de optimale toepassing van digitale informatievoorziening in het werk van het ministerie, zowel extern als intern. Dit is de tweede editie en betreft de periode 2024-2028.
Kernpunten
Enkele nieuwe punten en uitwerkingen in dit plan zijn de volgende:
- De aandacht voor data en digitale technieken bij het bereiken van de natuuropgaven, waarbij de samenwerking met andere overheden en ketenpartners van groot belang blijkt. In voorbereiding is de Nationale Databank Vegetatie- en Habitatkarteringen (NDVH).
- Een belangrijke stap in de handhaving van het mestbeleid is de ingebruikname in 2023 van het digitale real time Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen.
- Het belang van een goede databasis voor het volgen van de voortgang van het klimaatbeleid in landbouw en landgebruik.
- De totstandkoming van de landelijke voorziening van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). Dat stelsel is van groot belang is bij de aanstaande invoering van de Omgevingswet.
- Digitale Datafaciliteit (DDF) die wordt opgebouwd voor de transitie van het landelijk gebied. Die is van belang voor de regie en de voortgang van de gebiedsgerichte transitie van het landelijk gebied.
- Masterplan Woo. Vanaf 2024 wordt gewerkt aan een integraal plan om te komen tot versnelling van de afhandeling van Woo-verzoeken.
- Openbaarmaking. Er wordt een departementale richtlijn ontwikkeld voor het proactief openbaar maken en er zijn stappen zetten rondom verplichte openbaarmaking.
De plannen en ambities van dit Informatieplan zijn gebaseerd op het beeld van de financiële mogelijkheden van LNV zoals die golden in de zomer van 2023. Wellicht is een heroverweging nodig als dat beeld van de rijksfinanciën wijzigt door het nog te sluiten coalitieakkoord. Ook de krapte op de arbeidsmarkt voor IT-specialisten maakt een voorbehoud voor realisatie van plannen en ambities onvermijdelijk.
De uitvoerbaarheid van de plannen zal nog verder worden uitgewerkt, getoetst en hangt tevens af van de ontwikkelingen rondom de kabinetsformatie, de keuzes die het nieuwe kabinet zal maken en de financiële consequenties die hieruit voortvloeien.
Toelichting
LNV werkt op het gebied van digitale informatievoorziening nauw samen met EZK omdat deze ministeries op het gebied van ICT voor een groot deel een gezamenlijke bedrijfsvoering hebben. De rode draad in de inzet van beide ministeries is dat digitale informatievoorziening een plaats moet hebben ‘in het hart’ van de medewerkers en de organisatie. De komende jaren wordt verder doorgewerkt aan het beter in kaart brengen, hebben en houden van de IV-kosten. Zo worden naast de grote ICT-projecten van LNV ook de ICT-kosten gepubliceerd op het Rijks-ICT-dashboard. Onder regie van CIO-Rijk BZK wordt komende tijd, mede op verzoek van de Tweede Kamer, verder gewerkt aan het verbeteren van het inzicht in ICT-kosten.