Je bent nu op de pagina: 'I-plan Financiën'. Schermlezerinformatie: geen bijzonderheden op deze pagina.

I-plan Financiën

Er ligt een belangrijke opgave in het verbeteren van de dienstverlening naar burgers, bedrijven en intermediairs. Digitalisering speelt daarin een belangrijke rol. We moeten onze data- en informatiehuishouding op orde hebben, met aandacht voor privacy, informatiebeveiliging, normen en waarden. Het gaat niet alleen om continuïteit van onze dienstverlening, maar ook om optimalisatie en vernieuwing. We maken onze digitale infrastructuur klaar voor de toekomst. 

Alle onderdelen van het ministerie van Financiën (Belastingdienst, Dienst Toeslagen, Douane en het beleidsdepartement Financiën) werken aan dezelfde doelen. Deze doelen hebben samenhang, en sluiten aan op de I-strategie van het Rijk en de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. 

De belangrijkste punten uit het I-plan 

Download het I-plan om alles te lezen. De belangrijkste punten uit het I-plan van het ministerie van Financiën zijn: 

  • Informatie op orde 
    Een goed functionerende en betrouwbare overheid gaat zorgvuldig, verantwoord en transparant om met de gegevens van en over burgers en bedrijven. Er loopt een actieplan om privacy beter te organiseren en ervoor te zorgen dat alle organisatieonderdelen blijvend voldoen aan de AVG en de Wet politiegegevens (Wpg).  

  • Transformatie dienstverlening 
    Begrijpelijkheid, dienstverlening via één loket en een proactieve houding zijn verbeterpunten bij de dienstverlening aan burgers en ondernemers. We werken aan meer maatwerk in onze dienstverlening, via begrijpelijke taal, eenvoudige(re) procedures en continue verbetering door het inbouwen van feedback. 

  • Datagedreven werken 
    Financiën wil met behulp van data beter inspelen op de behoeften van burgers, instellingen en bedrijven. Ook willen we sneller en efficiënter tot inzichten komen die bijdragen aan besluitvorming.  

  • Modernisering ICT-landschap 
    Voor vrijwel al ons werk en onze ambities zijn passende ICT-voorzieningen nodig. Dat geldt voor onder andere de interactie met burgers en bedrijven en voor de verwerking van gegevens. Op dit moment is de vraag groter dan de beschikbare ICT-capaciteit. Daarom vervangen we verouderde ICT-systemen. 

  • Versterken ICT-personeel 
    Het is lastig om het juiste personeel met actuele ICT-kennis en -kunde te krijgen en te behouden. Daarom investeren we in de ontwikkeling van de vaardigheden van het zittende personeel en richten we ons bij de werving van nieuw personeel vooral op nieuwe toetreders op de arbeidsmarkt. 

  • Digitale weerbaarheid 
    We willen veilige digitale kanalen voor burgers, bedrijven en medewerkers. Het Cyber Security Beeld Nederland van 3 juli 2023 laat zien dat er acute en continue dreiging is, door andere staten en criminele organisaties. Het gaat bijvoorbeeld om diefstal van vertrouwelijke gegevens. Dit soort incidenten heeft ernstige gevolgen, en schaadt het vertrouwen in de overheid. Daarom moet de digitale weerbaarheid voortdurend versterkt worden. 

  • Doorontwikkelen werkomgeving 
    We maken de informatievoorziening duurzamer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van gemeenschappelijke voorzieningen als het overheidsdatacenter (ODC) en hybride werken te stimuleren. Daardoor vermindert woon-werkverkeer en gaan we slimmer met kantoorruimte om. Deze manier van werken vraagt wel om de doorontwikkeling van werkplekken, rekening houdend met veiligheidsrisico’s.

Download hier het volledige I-plan.