Je bent nu op de pagina: 'I-plan Defensie'. Schermlezerinformatie: geen bijzonderheden op deze pagina.

I-plan Defensie

Het I-plan (2023-2026) van het ministerie van Defensie geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen en plannen op het gebied van informatietechnologie (IT) en digitalisering.

Defensie moet Nederland veilig houden, maar fysieke en digitale dreigingen nemen steeds verder toe. Om onze grondwettelijke taken effectief te kunnen blijven uitvoeren, moeten we ons blijven aanpassen.  

De belangrijkste punten uit het I-plan

Hieronder geven we in het kort de belangrijkste thema’s weer. Meer weten? Download het volledige I-plan onderaan deze pagina.   

  • Digitale transformatie 
    Defensie streeft naar een informatiegestuurde en technologisch hoogwaardige krijgsmacht en dat kan niet zonder IT. De IT die relevant is voor Defensie zal zich de komende jaren snel blijven ontwikkelen. Defensie heeft de keuze gemaakt voor een ambitieuze versnelling van deze digitale transformatie. Denk bijvoorbeeld aan investeringen binnen innovatie, modernisering van IT en cybersecurity.  

  • Informatie Gestuurd Optreden (IGO) 
    Defensie wil informatie slimmer verwerken én het besluitvormingsproces sneller doorlopen. Dat kan alleen als eenheden beter in staat zijn informatie uit te wisselen. Ook denkt Defensie na over informatie als wapen, door bijvoorbeeld manipulatie van informatie in vijandelijke systemen en misleiding.  

  • Versterken continuïteit IT 
    De IT-infrastructuur van Defensie moet verder gemoderniseerd worden. Daarnaast worden onder andere de informatiehuishouding verbeterd en de informatieverstrekking aangepast, beide in het kader van transparantie en eigen bedrijfsvoering.  

  • Data science & artificial intelligence 
    Defensie heeft te maken met een grote verschuiving van traditionele naar hoogtechnologische oorlogsvoering. Defensie investeert in de integratie van data science en kunstmatige intelligentie (AI) in al haar processen en zoekt de samenwerking met bondgenoten, kennisinstellingen en industrie. Dat dwingt ons gezamenlijk te werken aan regulering en standaarden die voldoen aan onze ethische en juridische standpunten.  

  • Cyber en digitale weerbaarheid 
    Defensie werkt gestaag voort aan het verbeteren van de cyber readiness, ofwel het herkennen, inschatten en voorkomen. In deze ontwikkeling staat het verder uitbouwen én versterken van het interne netwerk van operatiecentra centraal. Een uitbreiding van interne, nationale en internationale oefeningen moet de veerkracht van dit netwerk continu testen.

  • Interoperabiliteit  
    Defensie moet in staat zijn op technisch vlak samen te werken met bijvoorbeeld bondgenoten of kennisinstellingen. Daartoe investeert Defensie in IT en communicatiemiddelen. We onderzoeken momenteel de uitdagingen op het gebied van frequentiemanagement. Ook worden hoge eisen gesteld aan de cyberweerbaarheid en informatie-uitwisseling tijdens crises.  

  • Wendbare organisaties  
    De komende jaren investeert Defensie in technologie en werkwijzen die het werk van haar medewerkers veiliger maken. Het doel is om onze medewerkers van Defensie in staat te stellen zich te concentreren op die taken waar menselijke interactie echt onvervangbaar is.