IT-Assetmanagement
Met de Rijksbrede visie ITAM (IT-Assetmanagement) wordt het mogelijk beleid, richtlijnen en kaders op te stellen voor de huidige status van ICT-middelen en het zorgvuldig omgaan met (digitale) gegevens.
In het kader van transparantie en het bepalen het bedrijfsbelang, is het niet gek om eerst te moeten weten wat de huidige status is van ICT-middelen en welke processen daarmee ondersteund worden.
Met de Rijksbrede visie IT-assetmanagement (ITAM) wordt het mogelijk hier beleid, richtlijnen en kaders voor op te stellen. ITAM bevat namelijk het totaal aan afspraken, taken en technologische hulpmiddelen rondom het inventariseren van álle ICT-middelen binnen een organisatie.
Goed ingeregeld ITAM
Een van de uitkomsten van een goed ingeregeld ITAM is dat een organisatie niet alleen beschikt over live detailinformatie, maar ook over deze informatie uit het verleden. ITAM is dus belangrijk, zeker bij het zorgvuldig omgaan met (digitale) gegevens. Wat je namelijk niet weet, kun je niet beheren, beveiligen, toegang tot verlenen of kosten van beheren.
Zeker in het kader van transparantie, is het van belang om precies te weten wat de status is. In dit geval van ICT-middelen en bedrijfsprocessen die daarmee ondersteund worden.
Pas bij een volledig overzicht, wordt het mogelijk de risico’s af te wegen aan de belangen. Het lange verhaal kort, lees je terug in de visie van ITAM, CIO Rijk:
"De onderelen van de Rijksoverheid beschikken over een gestandaardiseerd en genormaliseerd, volledig, actueel en accuraat inzicht van alle ICT-middelen. Dit inzicht is gekoppeld aan de kosten en risico's van deze middelen en gerelateerd aan de waarde van het bedrijfsproces en de in dit bedrijfsproces gelegen 'Te Beschermen Belangen'."
Het doel van de visie
Onderaan de streep is het doel van deze Rijksbrede visie om een volledig, actueel én accuraat inzicht te hebben en te houden van alle relevante en gebruikte ICT-middelen. Heb je dit inzicht scherp, kan je verschillende kosten boven water krijgen en daar weer op sturen.