Je bent nu op de pagina: 'ICT-medewerkers'. Schermlezerinformatie: Deze pagina bevat een grafiek. Er is ook een datatabel beschikbaar. De informatie in de grafiek kun je filteren op ministerie middels een keuzelijst.

ICT-medewerkers

Voor alle verbeteringen die de Rijksoverheid wil doorvoeren op het gebied van ICT (I-strategie) zijn veel professionals in de informatievoorziening (IV-professionals) nodig. Binnen de overheid willen we daarom graag weten welke IV-professionals we al hebben, wat ze precies kunnen en weten en welk personeel we nog missen om onze doelen te halen. Daarom werken we met het Kwaliteitsraamwerk Informatievoorziening, in het kort het KWIV. 

Binnen de Rijksoverheid hebben we veel functies op het gebied van informatievoorziening. We hadden alleen nog geen vaste manier om de vereisten per functie vast te leggen. Daardoor konden we de kwaliteiten van IV-professionals niet altijd met elkaar vergelijken. Ook was het lastig om inzicht te krijgen in hoe veel mensen we met een bepaald profiel hadden. Dat is wel nodig, want dan weten we precies waar welke profielen goed op aansluiten op wat we nodig hebben. Om onze IV-organisatie verder te professionaliseren hebben we daarom het KWIV ontwikkeld. Elk ministerie, behalve Defensie, gebruikt dit om IV-professionals in kaart te brengen. 

Wat levert het KWIV op? 

Met het KWIV kunnen we een aanvulling op functiebeschrijvingen maken specifiek gericht op IV-kennis en vaardigheden. Dit KWIV-profiel laat goed zien wat een IV-professional precies moet kunnen en weten. Dit is fijn, omdat we daardoor beter weten welke kennis we in huis hebben en wat er mist. Zo kunnen we sneller en gerichter nieuwe IV-professionals aannemen.  

Ook voor onze medewerkers is het fijn. Doordat ze een duidelijk KWIV-profiel hebben, zien ze wat er nodig is om binnen het profiel door te groeien of naar een ander profiel over te stappen. Door dit inzicht in hun kennis en ervaring, weet iemand precies of de overstap naar een ander profiel haalbaar is. Zo houden we mensen makkelijker binnen in onze organisatie en kunnen we sneller en beter werken aan de verbeteringen van de dienstverlening van de Rijksoverheid. 

Alle informatie over het KWIV online 

Er staat veel informatie over het KWIV online. In onderstaande lijst staan links waar je meer kunt lezen. Zodra we genoeg KWIV-data hebben, publiceren we deze op het Rijks ICT-dashboard. 

 

Actueel: aantal medewerkers met een KWIV-profiel per categorie (stand van zaken: 31-12-2023)

De grafiek toont het aantal medewerkers met een KWIV profiel per ministerie.

Aantal medewerkers met een KWIV-profiel per categorie en IV-inhuur (stand van zaken: 31-12-2022)

De grafiek toont het aantal medewerkers met een KWIV profiel per ministerie.

Meer informatie over I-strategie

Algoritmes en AI (thema 6)

Een algoritme, wat is dat precies? Een set van regels en instructies die een computer volgt bij het maken van berekeningen, om een probleem op te lossen of een vraag te beantwoorden. Lees hier meer.

Architectuur (thema 3)

IT-architectuur lijkt soms ingewikkeld, omdat technische details van de IT-oplossing worden verward met het helder maken van de vraagstelling. Wat houdt het nou precies in?

Grote ICT-activiteiten (thema 8)

De grote ICT-activiteiten krijgen binnen de Rijksoverheid extra aandacht. U vindt hier meer informatie over deze ICT-activiteiten, welke doelen ze hebben en hoe lang ze gaan duren.

I-strategie

De I-strategie omvat de afspraken van de Rijksoverheid over de belangrijkste onderwerpen waar aandacht voor nodig is. Hiermee worden de diensten aan burgers en bedrijven verbeterd.

IT-Assetmanagement (thema 3)

Met de Rijksbrede visie ITAM (IT-Assetmanagement) wordt het mogelijk beleid, richtlijnen en kaders op te stellen voor de huidige status van ICT-middelen en het zorgvuldig omgaan met (digitale) gegevens.

Informatiebeveiliging (thema 2)

Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat de Rijksoverheid zorgvuldig omgaat met hun gegevens en dat ze haar taken betrouwbaar uitvoert. De overheid werkt namelijk met veel gevoelige gegevens.

Informatiehuishouding (thema 5)

Documenten, mails, chatberichten, enzovoort. Het is belangrijk dat al die informatie goed beheerd wordt, aan de hand van regels en voorzieningen. Al die regels en voorzieningen samen noemen we informatiehuishouding.