Je bent nu op de pagina: 'Architectuur'. Schermlezerinformatie: geen bijzonderheden op deze pagina.

Architectuur

IT-architectuur lijkt soms ingewikkeld, omdat technische details van de IT-oplossing worden verward met het helder maken van de vraagstelling. Wat houdt het nou precies in?

IT-architectuur, wat houdt het eigenlijk in? IT-architectuur is in andere woorden hoe iets samenhangt. Het komt in de kern neer op het gestructureerd oplossen van een behoefte. Dat kan simpeler: het is het toepassen van gezond verstand volgens een bepaald recept. En voor de duidelijkheid, het heeft dus niets met de traditionele architectuur van gebouwen of kantoren te maken. 

IT-architectuur gaat om het inzichtelijk maken van samenhang. Inzicht én overzicht zijn al heel handig, maar soms houdt dat de diepgang tegen. Daarom maakt IT-architectuur gebruik van verschillende invalshoeken: de scope (reikwijdte) van de bedrijfsarchitectuur, informatiesystemenarchitectuur en technologie-architectuur. Met de scope gebruik je slechts het relevante deel per invalshoek. 

Invalshoeken  

De bedrijfsarchitectuur geeft aan waarom we iets doen en wat ermee bereikt moet worden, dus het waarom en waartoe. Denk aan de missie en visie van de organisatie, het bedrijfsplan, knelpunten, enzovoort. Een uitkomst hiervan kan bestaan uit een lijst van openstaande punten en/of risico’s en aandachtspunten voor het vervolg.  

De informatiesystemenarchitectuur is de ‘waarmee’ en maakt dus aan de hand van de bedrijfsarchitectuur een lijst van openstaande punten, risico’s en aandachtspunten voor het vervolg. 

Dan ben je er nog niet. Dan komt de ‘hoe’, de technologie-architectuur aan de beurt. Aan de hand van de resultaten van onder andere de bedrijfsarchitectuur én vervolgens de informatiesystemenarchitectuur creëer je een doel-technologie-architectuur en een lijst met openstaande punten waarop de huidige architectuur nog niet voldoet aan de doel-architectuur.  

Je kan het als volgt zien: waarom en waartoe + waarmee + hoe = IT-architectuur = samenhang.  

Lang verhaal kort 

IT-architectuur lijkt soms ingewikkeld, omdat technische details van de IT-oplossing worden verward met het helder maken van de vraagstelling. Daarbij moet je ook nog rekening houden met het goed afbakenen van de voorwaarden waaraan een oplossing moet voldoen. Maar onderaan de streep maakt IT-architectuur samenhang inzichtelijk én overzichtelijk door middel van invalshoeken.  

Handige links 

Dit was slechts het tipje van de sluier. Wil je meer weten over IT-architectuur of je verder inlezen? Dan raden we je de pagina van de Rijksorganisatie RADIO over IT-architectuur aan. Hier vind je animaties, e-learnings, webinars en podcasts over dit onderwerp. Of bekijk de video Why Enterprise Architecture?. Deze video is in het Engels, maar heeft Nederlandse ondertiteling.  

 

Meer informatie over I-strategie

Algoritmes en AI (thema 6)

Een algoritme, wat is dat precies? Een set van regels en instructies die een computer volgt bij het maken van berekeningen, om een probleem op te lossen of een vraag te beantwoorden. Lees hier meer.

Grote ICT-activiteiten (thema 8)

De grote ICT-activiteiten krijgen binnen de Rijksoverheid extra aandacht. U vindt hier meer informatie over deze ICT-activiteiten, welke doelen ze hebben en hoe lang ze gaan duren.

I-strategie

De I-strategie omvat de afspraken van de Rijksoverheid over de belangrijkste onderwerpen waar aandacht voor nodig is. Hiermee worden de diensten aan burgers en bedrijven verbeterd.

ICT-medewerkers (thema 7)

Binnen de Rijksoverheid werken we met eenduidige kwaliteitenprofielen voor professionals in de informatievoorziening. Hiermee komen we er achter welke professionals we al in huis hebben en welke we nog missen om onze doelen te halen.

IT-Assetmanagement (thema 3)

Met de Rijksbrede visie ITAM (IT-Assetmanagement) wordt het mogelijk beleid, richtlijnen en kaders op te stellen voor de huidige status van ICT-middelen en het zorgvuldig omgaan met (digitale) gegevens.

Informatiebeveiliging (thema 2)

Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat de Rijksoverheid zorgvuldig omgaat met hun gegevens en dat ze haar taken betrouwbaar uitvoert. De overheid werkt namelijk met veel gevoelige gegevens.

Informatiehuishouding (thema 5)

Documenten, mails, chatberichten, enzovoort. Het is belangrijk dat al die informatie goed beheerd wordt, aan de hand van regels en voorzieningen. Al die regels en voorzieningen samen noemen we informatiehuishouding.