Je bent nu op de pagina: 'Duurzaamheid'. Schermlezerinformatie: Deze pagina bevat een grafiek. Er is ook een data tabel beschikbaar.

Duurzaamheid

Als Rijksoverheid voeren we grote ICT-activiteiten uit waarmee we de dienstverlening en processen van de Rijksoverheid (I-strategie) verbeteren. Daarnaast hebben we onszelf grote doelen gesteld om duurzamer te gaan werken. Daarmee bedoelen we werken op manieren die beter zijn voor mens, natuur en milieu. Dit doen we op allerlei gebieden en binnen alle ministeries. Dus ook met onze ICT-voorzieningen. Want wie digitaal werkt, heeft ook (digitaal) afval, stoot CO2 uit en gebruikt energie. 

Activiteiten rondom duurzame ICT

Om onze ICT mens- en milieuvriendelijker te maken kijken we van begin tot eind naar wat er beter kan. Dat begint met welke apparaten we kopen, gaat door in hoe we omgaan met het opslaan van documenten en eindigt bij wat er met onze spullen gebeurt nadat wij er klaar mee zijn. 

Voor de toekomst vinden we het belangrijk dat we: 

  • zo duurzaam mogelijk inkopen 

  • zo lang mogelijk met apparaten en systemen doen  

  • slim omgaan met opslag van data 

  • waar mogelijk apparaten een tweede leven geven 

  • alle medewerkers van de Rijksoverheid helpen duurzamer te werken 

Hiervoor voeren we op dit moment onderstaande projecten uit. 

Gegevens over duurzaamheid op het Rijks ICT-dashboard 

Meten is weten, dus verzamelen we allerlei gegevens over ICT-gebruik binnen de overheid. Bijvoorbeeld hoeveel mobiele toestellen (devices) er per ministerie zijn, hoe lang die devices meegaan en hoe veel onderdelen gerecycled kunnen worden. 

Op basis van deze gegevens kunnen we advies geven aan inkopers over welke devices in de praktijk het langst meegaan. Daarnaast kunnen we ook afspraken maken met leveranciers over technische ondersteuning. Dit onderzoek geeft ons ook inzicht in de gevolgen van de ICT-middelen die we kopen en hoe we die gebruiken. 

 

Er zijn veel medewerkers die meerdere devices hebben. Wanneer deze niet (meer) gebruikt worden, is dat ontzettend zonde. Deze devices kunnen vaak heel goed een tweede leven krijgen of gerecycled worden. Dit project richt zich op het onderzoek naar: 

  • opsporing van dubbele devices 

  • veilig wissen van gevoelige informatie 

  • mogelijkheid tot doorverkopen van de devices als tweedehands (refurbished) toestel 

Alles wat je ergens opslaat kost energie. Of dat nu een e-mail is, een presentatie of een map met werkbestanden. Dat komt omdat voor de opslag van al deze digitale documenten een datacenter nodig is. Dit is een gebouw waar allerlei apparaten en systemen 24 uur per dag aan staan om deze informatie te bewaren en te verwerken. Hoe meer je bewaart, hoe meer ruimte dat in deze opslag kost. Bovendien verbruikt elk apparaat dat hiervoor nodig is stroom. Dat heeft grote invloed op de CO2-uitstoot van het datacentrum.  

Kortom: hoe minder data we produceren en opslaan, hoe beter. Daarom maken we medewerkers van de Rijksoverheid bewust van hun digitale gedrag. Het bespaart bijvoorbeeld CO2-uitstoot als je wekelijks overbodige e-mails verwijdert. Nog beter is het om virtueel samen te werken in een document met versiebeheer. Dan hoef je er niet meer over te mailen en verschillende versies op te slaan. Dat betekent minder opslagruimte en dus minder apparaten (hardware) in het datacenter. Hiermee besparen we weer in de aankoop. 

Daarnaast onderzoeken we manieren om meer data op minder ruimte op te slaan, zodat we de beschikbare ruimte beter benutten. Ook kijken we of we data die dubbel is opgeslagen kunnen vinden, zodat we wat er dubbel is weg kunnen doen. Zo verkleinen we het effect van data op het milieu. 

Als Rijksoverheid onderzoeken we op welke manieren we onze datacenters beter kunnen inrichten. Dit doen we om zodat we minder energie nodig hebben en met materialen werken die minder belastend zijn voor mens en milieu.  

Nieuwe technieken maken het bijvoorbeeld mogelijk om bestaande apparatuur zo efficiënt mogelijk in te zetten, bijvoorbeeld door het virtualiseren van servers. Ook verlagen we waar mogelijk de belasting (CPU-load) van servers. Daarmee gaat het energieverbruik omlaag. Tot slot onderzoeken we vernieuwingen in de manier van koeling van de apparaten en of we de gegenereerde warmte kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in warmtenetten. 

Data center infrastructure efficiency (DCiE) per ODC

De grafiek wordt getoond.

Grafiek over Data center infrastructure efficiency (DCiE) per ODC

Staafgrafiek met 5 data series.
De grafiek heeft 1 horizontale as en toont Datacentrum.
De grafiek heeft 1 verticale as en toont Percentage. Data bereik van 71 tot 84.
End of interactive chart.

Handige links 

R-ladder: een model dat kan helpen bij het maken van bewuste keuzes als het gaat om aankoop van bijvoorbeeld een nieuw product. Het bevat meerdere stappen die je helpen na te denken of je het nieuwe product wel echt nodig hebt, welke dan het meest duurzaam is en wat je kunt doen met je oude product. 

DenkDoeDuurzaam: alle landen in de wereld hebben met elkaar klimaatdoelen afgesproken. Ook de Rijksoverheid doet actief mee aan het halen van die doelen, net zoals we dat vragen van alle burgers en bedrijven in Nederland. DenkDoeDuurzaam is een team van de Rijksoverheid dat de klimaatdoelen omzet naar projecten binnen alle ministeries om iedereen die werkt voor de overheid te helpen in de overgang naar duurzamer werken.